RCCC Charis Chapel, Rutgers Community Christian Church

0

Project description

A 7.9 acre site was acquired adjacent to the existing church property. A simple master plan was drawn up which showed that the new church building could accommodate approximately 1,400 spaces, a recreation center and a reassessment/replanning of total parking requirements.

The design used a square turned 45° to achieve the most efficient and intimate seating arrangement, while maintaining optimal circulation to the foyer and the hallway connecting support space and classrooms. A raised sloping roof was designed to maximize height and allow natural light to illuminate the center of the sanctuary, signifying a “vision from the sky”, and to further emphasize the otherwise simple and humble features of the buildings from the main through road.

A grid dotted line erected in front of the entrance hall represents a very simplified “campanile”. LED lights embedded in the two masonry side walls remind the congregation that Christians should remember their mission for “those who are wise will shine like the brightness of the heavens, and those who lead much to righteousness, like the stars forever and ever.-Daniel 12:3

Overall, the design uses a humble, subdued mass, with a restrained gesture in the design to emphasize being more environmentally friendly, good neighbors, and a graceful addition to this semi -rural.

Share.

Comments are closed.